Fotók: Zergi Borbála
Kedves Olvasók!
Nagy dilemmát okozott számomra, hogy mi is legyen a menü szenteste. A klasszikus receptek nem jöhetnek már szóba, de hiszem, hogy hús, tej és tojás nélkül is lehet finom, ünnepi menüt varázsolni az asztalra ezen a csodás ünnepen. A mai recept szerintem tökéletes alkalmi vacsora. Gazdag ízek, sokszínű textúrák járják át ezt a finomságot, s nem utolsó sorban az egész receptből szívmelengető otthonosság árad. Karácsonykor pontosan ilyesmire vágyom. Praktikus is, hiszen egytál étel, könnyen magunkkal tudjuk vinni akár vendégségbe is.
Hozzávalók
2 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 szál sárgarépa
300 g szójagranulátum (Haas vagy Veganz is szuper)
Zöldség alaplé koncentrátum (kocka vagy “kocsonya”)
2 tk. só (vagy ízlés szerint)
1 tk. fehérbors
1 tk. kakukkfű
1 tk. rozmaring (friss vagy szárított is jó)
200 g fagyasztott borsó
80 g sűrített paradicsom
2 dl száraz vörösbor
3-4 ek. tamari vagy szója szósz
1,5 dl forró víz
A krumplipüréhez
6 nagyobb fej krumpli
1-1,5 dl növényi tej
2-3 tk. növényi vaj
1 ek. szójatejföl (opcionális)
só és bors ízlés szerint
Elkészítés
- A vöröshagymát felaprítjuk, a sárgarépát és a krumplikat meghámozzuk, felkockázzuk. A szójagranulátumot forró vízbe áztatjuk kb. 10 percre. Ha megpuhult, leszűrjük, a maradék vizet pedig kinyomkodjuk belőle. Miközben elkészítjük a pite “alját” a felkockázott, megpucolt burgonyát sós vízben puhára főzzük.
- Ha mindent előkészítettünk, kevés olajon megpirítjuk a hagymát, a lereszelt fokhagymát (vigyázzunk a hővel, meg ne égjen) és a felkockázott répát. Ha kissé lepirultak, adjuk hozzá a beáztatott szójagranulátumot. Forgassuk össze, majd fűszerezzük sóval, borssal, kakukkfűvel és rozmaringgal. Közepes hőmérsékleten hagyjuk párolódni.
- Eközben keverjük össze a vörösbort, tamari szószt és az alaplé koncentrátumot. Ha leveskockát használunk, ezt előzőleg feloldhatjuk kevés forró vízben, s így adjuk hozzá a vörösboros keverékhez. Ha kocsonyásabb állagú koncentrátumot használunk, keverjük össze egy kézi habverő segítségével, végül pedig öntsük fel forró vízzel.
- A piruló szójás, zöldséges ragut öntsük fel a vörösboros-szójaszószos keverékkel, s adjuk hozzá a fagyasztott borsót, majd alacsony lángon hagyjuk főlni 10-15 percig.
- Eközben készítsük el a krumplipürét: a puhára főtt krumplit szűrjűk le, s egy burgonyanyomóval pürésítsük össze. Adjunk hozzá sót, borsot, s ízesítsük a növényi vajjal, növényi tejjel és szójatejföllel. Alaposan keverjük össze az egészet.
- A zöldséges, szaftos ragut borítsuk egy tűzálló tálba, egyengessük el, majd merjünk rá bőven a krumplipüréből. Ezt is simítsuk el, s egy villával először függőleges majd pedig vízszintes vonalakat húzva dekoráljuk a tetejét.
- Helyezzük 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe kb. 45 percre és süssük aranybarnára.
Remélem, elkészítitek majd ezt a finomságot, s a ti karácsonyotok is vegán lehet!
Szeretettel,
Fatima (és Szufflé aka Nyunyufej)
Ez lesz az új kedvenc ételem!! 🙂 ❤ Régen is imádtam a pásztorpitét (mostantól nálam is 'ártatlan pite' :D), és már régóta szerettem volna vegánosítani, de a talált receptek mindig túl bonyolultak voltak. Ezt tegnap elkészítettem és úú, isteni! Pedig féltem a szójagranulátumtól, még soha nem próbáltam, de nagyon pozitív csalódás lett belőle. Köszi! 🙂
LikeLike