Új sorozat a Yama blogon: húsmentes hétfő

Kedves Olvasók!

A YAMA Kitchen és YAMA Lifestyle Blog kis változáson megy keresztül. Már eddig is törekedtem arra, hogy ne csak húsos receptekkel legyen tele a főzőcsatorna és a blog, azonban a jóga-filozófia gondolati jelentőségéhez méltóan ezentúl csak növényi alapú összetevőket tartalmazó receptekkel fogok jelentkezni. Ezzel a döntéssel úgy érzem, helyre kattant valami és ez a két virtuális platform képes lesz jobban megfelelni az első YAMA által megfogalmazott “senkit és semmit ne bánts” intelemnek.

Mivel ez a blog és a YAMA, mint márka elköteleződik a környezettudatosság ösztönzése mellett, figyelembe kell vennünk az ipari állattartás és a húsfogyasztás környezetünkre kifejtett negatív hatását. A “húsmentes hétfő” sorozattal az a célom, hogy olyan témákról írjak, melyek segítenek megérteni és megismerni, miért is fontos visszaszorítani (ha csak a hét egyetlen napján is) az állati eredetű termékek fogyasztását.

Félreértés ne essék: itt nem arról van szó, hogy demonizálom a húst és annak fogyasztását valami borzalmas dolognak állítom be. Soha nem szeretnék olyan “növényevő” lenni, aki közben nem fordul szeretettel húsevő embertársai felé. Azonban a környezettudatos élet alapvető egysége, hogy étrendünk túlnyomó részét növények alkossák. A “húsmentes hétfő” sorozat első bejegyzése ennek miértjét hivatott elmagyarázni.

Amíg a klasszikus, vegyes, húst, tejterméket és tojást is tartalmazó étrend szerint éltem, volt bennem egyfajta érdektelenség, közömbösség és ignorancia azzal kapcsolatosan, hogy egy szelet steak, lazac vagy csirke mi mindenen megy keresztül, míg szépen tálalva az asztalomra nem kerül. Tudom, hogy ezek nem a legszebb szavak, de idő közben rájöttem, hogy a feljebb említett tulajdonságok nagyon is szükségesek ahhoz, hogy valaki jó szívvel elfogyasszon valamilyen húsos ételt.

Ez nem feltétlenül csak negatív tulajdonság, hiszen elménk egy olyan képességéről beszélünk ilyenkor, amelynek segítségével tudatosan kizárhatunk bizonyos nem kívánatos tényezőket és egyszerűen nem gondolunk rájuk. Gondolataink alakításának lehetősége ezért csodálatos képesség. Én úgy érzem-volt húsevőként-hogy annyira jól elsajátítottuk olyan dolgoknak a figyelmen kívül hagyását, melyek esetleg a növényi alapú táplálkozás irányába terelnének minket, hogy fel sem merül bennünk az igény, hogy újra elgondolkodjunk rajtuk.

És hogy miért nem fér bele a húsevés az első YAMA által előírt értékrendszerbe? Erre nagyon egyszerű a válasz: azért, mert egy ártatlan élet kioltása a saját hasznunkra és élvezetünkre történik. Én is hajlamos voltam erről megfeledkezni és szerettem volna azt hinni, hogy a tiszta műanyagdobozba adagolt csirkemell szelet nem egy élőlény darabja. Ipari módszerekkel mindent megtesznek azért, hogy ezt segítsenek nekünk még inkább elfelejteni. Érzelmileg tehát óhatatlanul is kialakulhat bennünk a konfliktus, melyben szembe kerülünk mindennapos szokásainkkal és azok karmikus, valamint fizikai jelentőségével.

Meatless Monday 2

Ebben a bejegyzésben a fizikai tényezőkről szeretnék írni. Ezek azok a dolgok, melyeket nap mint nap érzékelhetünk saját bőrünkön. Amikor valaki kimondja a “globális felmelegedés” szót, legtöbbünk a sarki jegek olvadására, az időjárásváltozásra és a városokat borító szmogos levegőre, forgalmi dugókra, repülőgépek kondenzcsíkjaira gondol. De mi a helyzet azzal, amit megeszünk? Mennyi energia és víz szükséges rohamosan növekedő húsfogyasztásunk kielégítéséhez és mekkora terhet ró ez a környeztre?

Nagyot.

Én sem gondoltam, hogy az ipari állattartás számottevően befolyásolja a környezeti problémák rosszabbodását. Ezen a ponton szeretnék figyelmedbe ajánlani egy dokumentumfilmet, amely gyökeresen megváltoztatta a véleményemet és felnyitotta az addig közömbösséggel palástolt szememet. Ez pedig nem más, mint a Cowspiracy, mely az ipari állattartás és a halászat okozta természeti károk, nehézségek súlyára hívja fel a figyelmet és végig kíséri egy környezetvédő, Kip Andersen útját, amint a felmérhetetlen károkozás okait és az ezekből való kiutat keresi.

cowsoiracy

A Cowspiracy c. dokumentumfilm elérhető Netflixen

Ez a dokumentumfilm számos fontos tényre felhívja a figyelmet, melyek segíthetnek mérlegelni: tényleg okoz akkora élvezetet egy szelet hús elfogyasztása, ami megéri a környezetünkön ejtett sebeket? Nézzünk néhányat a tények közül:

1.Egy hamburgerhez szükséges húspogácsa előállítása 3000 liter vizet igényel, amely kb. annyi, amennyit egy átlagos ember zuhanyzás közben elhasznál két hónap alatt. 

2. Egy 2500 szarvasmarhát számláló állomány annyi hulladékot termel, mint egy 41 000 fős város.

3. Az állatállomány és a húsfeldolgozás felelős a dinitrogén-oxid kibocsátás 65%-ért. A dinitrogén-oxid a szén-dioxidhoz hasonló üvegházhatású gáz, annál azonban több, mint 200-szor rombolóbb hatású.

4. Az állatgazdaság felelős az amazonasi esőerdők pusztulásának 91%-áért. 

5.  Az állatgazdaság jelenlegi műkődése az egyik fő oka a tengeri holtzónák kialakulásának, bizonyos tengeri fajok kihalásának és a természetes vizek szennyezésének. 

És ez csak néhány azok közül a sokkoló problémák közül, amelyek felett nap mint nap szemet hunyunk. Ennek a bejegyzésnek nem célja, hogy holnap mindenki hirtelen növényi alapú étkezésre álljon át. Kisebb áldozatokat, azonban szinte erőfeszítés nélkül hozhatsz te is. Például azzal, hogy a hét egyik napján nem esel húst. Ha nagyon lelkes és elkötelezett vagy, valamint a szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, óvatos vízhasználat mellett valami extrát szeretnél tenni Földünkért, akár minden állati eredetű élelmiszert mellőzhetsz-ha csak egy napra is.

Mindenki saját maga dönti el, mennyivel járul hozzá Földünk védelméhez a megfelelő táplálkozási mód megválasztásával. Egy valami azonban biztos: ha eddig azt gondoltad, hogy a táplálék-főként az állati eredetű termékek-előállítása semmilyen negatív hatást nem gyakorol a természetre, akkor súlyosat tévedtél. A jó hír azonban az, hogy ezen tudunk változtatni és sok kicsi, jócselekedet nagy dolgokat képes alkotni.

Meatless Monday 3

Tarts te is húsmentes hétfőt és fejezd ki törődésedet a környezet, az állatok és saját tested iránt! Te is számítasz! 

Köszönöm, hogy elolvastad ezt a bejegyzést. Jövő hétfőn újra jelenkezem! Kreatív, zöldséges inspirációért látogass el a @yamakitchen Instagram oldalára!

Szeretettel,

Fatima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s