Recepttáram szupersztárja: a csilisbab

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

Jön a nyár, s elérkezik a baráti összejövetelek és kertipartik szezonja. A bográcsozást, grillezést általában férjumramra szoktam hagyni, olyankor én csak az előkészületekben veszek részt. Nem tudom, ez miért alakult így, de én a magam részéről szeretek inkább a főzőlap biztonságában tevékenykedni. Mivel a kültéri főzéshez több előkészület és több idő szükséges, nagy szeretettel fordulok recepttáram egyik legkedveltebb egytálételéhez: a csilisbabhoz. Az a jó benne, hogy anélkül készíthetünk nagy adagot belőle, hogy az az íz rovására menne, s előkészülettel együtt is egy órán belül asztalra is tehetjük, így akár hétköznap este sort keríthetünk egy kellemes baráti összejövetelre, s élvezhetjük a hosszú, nyári estéket. Nem szoktam kérkedni a receptjeimmel, de pont egy éve annak, hogy egy hasát meglehetősen szerető amerikai barátom olyan dicsérettel illette a csilimet, hogy legszívesebben világgá kürtölném. Ezt mondta: “ez jobb, mint anyukámé, pedig anya pokolian finom csilit készít.” Majdnem könnybe lábadt a szemem. 🙂 Remélem, ti is szeretni fogjátok ezt a receptet, úgyhogy vágjunk is bele!

_MG_5268

Hozzávalók:

-500 g darált marha vagy pulykahús

-3 bab konzerv (vörösbab) ez konzervenként 400 g babot jelent

-1 konzerv édes kukorica

-1 nagy fej vöröshagyma

-2 nagyobb gerezd fokhamya

-2 db kaliforniai paprika (lehet többféle színű is)

-1 tk. fahéj

-3-4 babérlevél

-1 púpos tk. jó minőségű kakaópor

-1-2 tk. cayenne bors (attól függően mennyire szeretnénk csípősre hagyni az ételt)

-só ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát, kaliforniai paprikát vágd apró kockákra, majd olíva vagy napraforgó olajon süsd őket aranybarnára. Ezt közepesen magas hőfokon tedd, de fontos, hogy a zöldségeket folyamatosan kevergesd, nehogy leégjenek. Légy türelmes, ez adja a csilisbab alapját, így minél jobban megpirulnak, karamelizálódnak, összeperálolódnak a zöldségek, annál ízletesebb lesz az étel. _MG_5277
  2. Amikor a zöldségek megpirultak, add hozzá a darálthúst és a fűszereket: a fahéjat, cayenne borsot és a sót. Az a cél, hogy a hús is kissé lepiruljon, akkor lesz igazán finom, zamatos íze. _MG_5291
  3. Mikor a húsból kisült nedvesség majdnem teljesen elfőtt, add hozzá a reszelt fokhagymát. Jól keverd el. Vedd lejjebb a hőt, nehogy a fokhagyma megégjen, ugyanis akkor keserűvé válik.
  4. Add hozzá a babot. A konzerv bab azért praktikusabb, mert nem kell áztatással és főzéssel bajlódnunk, s így hamarabb el is készül az étel, de normál, szárazbabbal is nyugodtan dolgozhatsz.
  5. Öntsd hozzá a paradicsomszószt is, s ezen a ponton, ha kell, ízesítsd még sóval a csilisbabot és mehet hozzá a szokatlannak tűnő összetevő: a kakaópor. Ezt lehet magas kakaótartalmú. min. 70%-os étcsokoládéval is helyettesíteni, ebben az esetben 2-3 kocka csokit dobjunk a csilisbabhoz. Hagyd összefőni kb. 10-15 percig alacsony hőmérsékleten.  _MG_5301
  6. Utolsó simításként pedig add hozzá a kukoricát. Ez teljesen opcionális, az eredeti csilisbabba nem is tettek kukoricát, de szerintem a roppanós, édes finomság csak növeli az ízélményt. Főzd további 5-6 percig, s el is készültél.
  7. Piríts hozzá háromszögre vágott tortilla szeleteket, s púpozz a tetejére egy nagy kanál tejfölt, s mindenki mosolyogva gondol majd vissza erre az egyszerű, de annál különlegesebb fogásra. _MG_5336

Remélem, ízleni fog ez a finomság és ugyanolyan imádnivaló reakciókat vált majd ki az asztaltársaságból, mint nálunk. 🙂

_MG_5339

Ne feledjétek, hogy a Yama termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban, több bio boltban is az ország területén és hamarosan a Yama webshop-ban is. Kényelmes és könnyű megoldás a bijó webáruházból megrendelni őket. Köszönöm a rengeteg recept fotót, nagyon boldoggá tesz minden egyes kép. Ha lefotózzátok az elkészült művet, jelöljétek meg rajta a @yamakitchen Instagram oldalát! 🙂

Szeretettel,

Fatima

_MG_5273

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s