Savanykás, de édes finomság: Citromkenyér

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

Nem sok olyan recept van a repertoáromban, amely rengeteg próbálkozás és fáradtságos munka árán lett igazán finom és különleges. Azért is, mert alapvetően nem szeretem túlgondolni a dolgokat: ha elmegyek egy cukrászdába, az egyszerű csokis brownie, almáspite vagy sajttorta bizonyul befutónak. Egy Amszterdamban eltöltött kávézós délutánon megakadt a szemem egy hívogató, fehér mázzal lecsurgatott édességen, melyről kiderült, hogy citromos. Nem mindig teljesíti be az elvárásokat egy-egy vitrin mögött kirakatolt sütemény, hiszen lehet bármilyen csinos kívülről, az íze sokszor unalmas. Ezért is nyúlok az egyszerűbb, háziasabb, rusztikus küllemű sütik után és a gyakorlatban is ezek elkészítése okozza a legnagyobb örömöt. Szóval a Hollandiában kóstolt citromkenyér annyira kellemes élményt szerzett (nem, nem azért, amiért gondolnátok.. 😀 ), hogy azóta is vágyom az ízére. Erre a sütire sajnos nem volt igaz, hogy próbálkozásmentesen, elsőre sikerült tökéleteset készíteni. Három, négy recept után sem voltam teljesen elégedett az állagával, hiszen számomra az teszi annyira ízletessé ezt a sütit, hogy tömören puha, s emellett szinte már indokolatlanul citromos. Több év telt el azóta, hogy először kóstoltam a citromkenyeret, de a tökéletes recept nem j. Míg aztán egyszer csak találtam egyet, mely kimondottan a Starbucks-os citromkenyér házi utánzata. S itt volt a kutya elásva, ugyanis szinte megszólalásig hasonlított a Hollandiában kóstolt-nem Starbucks-os verzióra-igaz, küllemre nagyon is hasonlít a kettő. Ha szeretnétek elkészíteni ezt az isteni sütit, olvassatok tovább!

Hozzávalók:

  • 195 g finomliszt
  • 130 g cukor
  • 250 ml tejföl
  • 120 ml növényi olaj (íztelen legyen, a napraforgó jó választás)
  • 1,5 citrom facsart leve
  • 3 tojás
  • 2 ek. citromhéj
  • 2 tk. sütőpor
  • 1/2 tk. só
  • 200 g porcukor és 2 ek. citromlé a mázhoz

_MG_1392

Elkészítés:

  1. Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra.
  2. Egy keverőtálban keverd habosra a tojásokat a cukorral. Add hozzá a tejfölt, az olajat és a citromok kifacsart levét is, végül pedig mehet bele a lereszelt citromhéj. Jól keverd össze. _MG_1403
  3. Egy másik tálban keverd össze a száraz hozzávalókat: a lisztet, sót és sütőport. A száraz hozzávalókat öntsd a folyékony hozzávalókhoz és óvatos mozdulatokkal forgasd össze az egészet, míg a liszt el nem vegyül teljesen. Vigyázz, nehogy túlkeverd, mert gumis tésztát fogsz kapni.
  4. Az összekevert tésztát öntsd Yama papír sütőfromába és süsd kb. 50-60 percen keresztül. Akkor jó, ha a teteje szép, aranybarna lett, de ne felejtsd tűpróbával ellenőrizni a közepét! _MG_1415
  5. Amíg sül, készítsd el a mázat: a porcukrot gyors mozdulatokkal keverd össze kb. 2ek. citromlével. Minél több citromlevet adsz hozzá, annál folyósabb mázat fogsz kapni, így te döntheted el, mennyire készíted sűrűre a bevonatot. _MG_1427
  6. Ha megsült a süti, hagy hűlni legalább 15 percig, így könnyebb lesz vágni. A tetejét bökködd meg fogpiszkálóval és öntsd rá a porcukros mázat! 🙂

_MG_1431

Ne felejtsétek, hogy a Yama termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban, a bijó webshopban és hamarosan a Yama webshopban is. Addig is látogassatok el facebook oldalunkra és próbáljatok ki még több receptet a Youtube csatornánkról!

Legyen csodaszép napotok!

Szeretettel,

Fatima

_MG_1402

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s