Cukkínis, padlizsános tészta

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

A mai recept még a fogyókúrázós időszakomból származik, amikor nagyon minimál kalória keretből kellett kihoznom valami laktatót és élvezhetőt. Így találtuk ki Anyával közösen a “zöldséges tésztát”, ami gyakorlatilag nem áll másból, mint rengeteg friss zöldségből, ízesítetlen paradicsomszószból, szárított, olasz fűszerekből és al dente-re főzött, durum tésztából. A cukkíni és a padlizsán is olyan zöldségek, melyeket az ember addig ehet, míg belé fér, hiszen 100 gramm energiatartalma egyik esetben sem éri el a 30 kalóriát. Az egyszerű paradicsomszósz esetében is elmondhatjuk ugyanezt (“egyszerű”, azaz nem előre fűszerezett, mert ezek sokszor kissé zsírosabbak, főleg ha az ember például a bolognai ízesítésűt választja). Így tehát ebben az ételben a tészta és a zöldségek megpirításához használt kevéske olívaolaj mennyiségére kell csak odafigyelnünk.

Az al dente-re főzött tészta sokat segít abban, hogy az ember jobban eltelítődjön. Ha a tésztát roppanósra hagyjuk, akkor kicsit tovább tart megemészteni, tehát nem szívódik fel olyan hamar, ezáltal nem dobja meg vészesen a vércukorszintet, melynek eredményeként kevésbé fogjuk éhesnek érezni magunkat 2-3 óra múlva.

Lehet, hogy annyira nem hangzik izgalmasnak ez az étel, mint ahogy képzelem, de rengeteg jó emlékem kötődik hozzá és azon kívül, hogy tökéletesen beépíthető még kemény diétákba is (amelyek hosszú távon nem kimondottan hatásosak, de erről majd később) nagyon-nagyon finom. Ha szeretnéd elkészíteni Te is, olvass tovább! 🙂

_mg_1298

Hozzávalók (2 főre):

-1 ek. olíva olaj

-1 db vöröshagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 db közepes padlizsán

-1 db közepes cukkíni

-1 tk. szárított bazsalikom

-1 tk. szárított oregánó

-só és bors ízlés szerint

-300 g száraz , durum tészta

-500 ml paradicsomszósz

Elkészítés:

  1. A vöröshagymát aprítsd fel, amilyen apróra csak lehet majd az olívaolajon futtasd, párold, míg üveges nem lesz. _mg_1316
  2. A hagymához add hozzá a felkockázott padlizsánt és közepesen magas hőfokon pirítsd meg, majd adj hozzá egy csipet sót és süsd puhára. _mg_1320
  3. Mehet hozzá cukkínit, pirítsd le ezt is, de csak annyira, hogy éppen megbarnuljon, majd mehet rá a paradicsomszósz. Ezen a ponton vedd lejjebb a hőt alacsonyra (kis buborákok jelennek meg a paradicsomszósz felszínén, de nem “fortyog”). _mg_1333
  4. Adj még hozzá sót, borsot és hintsd bel a fűszereket: bazsalikomot, oregánót és reszeld bele a fokhagymagereszdeket. Hagyd az egészet átmelegedni és összeérni kb. 5-6 percig. _mg_1338
  5. Közben főzd ki a tésztát: forralj vizet, a főzővízbe dobhatsz egy gerezd fokhagymát és 1 tk. sót, de ne önts bele olajat, mert ettől csak ragadósabb lesz, inkább a tészta leszűrése után forgasd át az egészet egy kevés extra szűz olívaolajjal. Nagyon fontos, hogy csak addig főzd a tésztát, amíg a belseje még éppen fehér, tehát nem kell teljesen puhára főznöd. Ha a tészta is elkészült, tálalhatod is. _mg_1327_mg_1358

Én ezúttal YAMA pálmalevélből készült, négyzetalakú tányérat és kukoricakeményítőből észült evőeszközt használtam a tálaláshoz. Mindkét termék 100%-ban komposztálható és biológiailag lebomló. A YAMA termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban országszerte, több bioboltban is az ország területén a bijó webáruházban és hamarosan a YAMA webshopban is.

Remélem elkészítitek ezt a finomságot és a hétköznapotok részévé válik majd!

Szeretettel,

Fatima

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s