Öltözködj zöldebben: 5 divatmárka, melyekre érdemes odafigyelni

Kedves Olvasók!

A fenntarthatóság és a környezetbarát szemléletmód életünk olyan területeit is érinti, amelyekre azonnal nem is gondolnánk. A sokat taglalt szelektív hulladékgyűjtés, komposztálás, újrahasznosítás már régóta mindennapjaink természetes része kellene, hogy legyen (de sajnos, legtöbb esetben nem az), s ha kicsit mélyebbre tekintünk és megkérdezzük magunktól “hogyan tudnék még kíméletesebb és megfontoltabb lenni a Földdel és embertársaimmal szemben?” nincs szükség mély fejtegetésekbe bocsátkozni ahhoz, hogy a táplálkozás, közlekedés után végig mérjük magunkat és felismerjük, hogy az öltözködésünk is lehet “zöldebb”, és itt nem a pulcsink színére gondolok…

Egyre több divatmárka-olyan nagyok is, mint például a H&M-kezd el organikus pamutból vagy újrahasznosított anyagokból kollekciókat összeállítani. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy ezeknek az anyagoknak a minősége semmivel sem rosszabb, mint hagyományos társaiké, sőt több kedvencem is van a H&M “Conscious” almárkájából és ezek ruhatáram szuper alapdarabjaivá váltak. A környezet és emberbarát, természetes anyagok fejében nem kell lemondanunk sem a jó minőségről, sem pedig a kényelemről.

A ruhákon túllépve azonban érdemes elgondolkodni azon is, hogy mi áll a márkák mögött. Vajon ezek a cégek mennyire elhivatottak az etikus foglalkoztatás mellett? Fontos, hogy tisztában legyünk a ténnyel, hogy az általunk használt termékek előállítása hatással van más emberek életére, hiszen ők végzik el a munkát, melynek eredménye, hogy az adott kedvencünket viselhetjük. A közösségi médián keresztül már szinte mindenbe beleláthatunk, s így megszűnik az eddig nagynak hitt távolság előállító és vásárló között. Semmilyen használati tárgy sincs “csak úgy” és nem mindegy, hogy az a valami milyen utat jár be addig, míg hozzánk nem kerül.Vásárlóként mi leginkább tájékozódással és nagyobb tudatossággal tudunk hozzájárulni ahhoz, hogy a tömegtermelést végző dolgozók munkakörülményei javulhassanak és a saját egészségünk, környezetünk számára a legkíméletesebb termékeket válasszuk.

Összegyűjtöttem 5 divatmárkát, melyek vállalati filozófiájukkal és átgondolt anyaghasználattal igyekeznek kíméletesebb és ízlésesebb választékot nyújtani nekünk, vásárlóknak.

#1 Thought 

A Though az organikus anyaghasználat mellett köteleződik el. Ez azt jelenti, hogy a pamut termesztése során nem használnak olyan rovarirtókat, műtrágyát és genetikailag módosított anyagokat, melyek bizonyítottan károsak az ember és a környezet egészségére. A Thought 2017 tavaszi kollekciója friss, letisztult, de mégis izgalmas: a modernkor, szigorú szabályoktól elhatárolódó művészeinek stílusa jelenik meg a mintákban, színekben. Az egész kollekcióból sugárzik a spontaneitás, az utazás és az emberek, a különböző kultúrák szeretete. Egyszerűen imádnivaló csapat. A világ minden részére szállítanak, s természetesen minden felsorolt márkától lehetséges online vásárolni.

thought-crewA Thought csapata

#2 Alternative

Az Alternative egyik legfontosabb törekvése, hogy a munkások számára megfelelő munkakörülményeket, etikus bánásmódot biztosítsanak. Ezt nem csak elméleti síkon teszik, hanem a gyakorlatban is megvalósítják. Az Alternative által létrehozott munkahelyek megfelelnek az etikus munkakörülményeket előíró szabványoknak. Munkájuk során 60%-kal kevesebb vizet használnak, mint a hasonló méretű, más vállalatok, a ruhák organikus vagy újrahasznosított anyagokból készülnek, sőt még az anyagok színezéséhez is az emberi egészségre és környezetre ártalmatlan festékeket használnak. A ruhákra általánosságban magas minőség, egyszerűség, funkcionális minimalizmus jellemző. Nagyon szerethető márka.

alternative3

 

 

#3 Symbology

A Symbology megálmodója számára a fejlődő országokban élő nők foglalkoztatása, a különböző kultúrák művészeti sajátosságainak fenntartása rendkívül fontos. A márka létrehozását egy indiai útja inspirálta, amikor lehetősége nyílt személyesen megfigyelni, hogyan is készülnek rönknyomással a különböző, egzotikus mintákkal díszített anyagok. Nem csoda, hogy a Symbology által készített és forgalmazott ruhadarabokon a tradicionális és modern stílus harmonikus szimbiózisban jelenik meg. A “fair trade”, azaz a tisztességes kereskedelem a Symbology vállalati filozófiájának alapköve. Munkájuk során igyekeznek elérni, hogy ez ne kiváltság, hanem a “normális” működés nélkülözhetetlen része legyen. symbology1

#4 Fair Trade Winds

A Fair Trade Winds egy családi vállalkozás, mely több becsületes kereskedelem mellett elköteleződött márka termékeit is forgalmazza. A fair trade azt is jelenti, hogy a megvásárolt ruhák elkészítése nem futószalagszerűen történt. Minden egyes darabot kiemelt figyelemmel és szeretettel készítettek. Ez a gondolatiság segít kapcsolódni a tényleges munkát elvégző személyekhez-főleg nőkhöz-akik ezáltal képesek megélhetést biztosítani családjaiknak és igazán megbecsültnek érezhetik magukat a munka világában.

fairtrdawinds1

ftw2

#5 Everlane

Az Everlane az átláthatóság márkája. Hisznek abban, hogy a vásárlónak joga van tudni, hogy az általa megvásárolni kívánt ruhadarab elkészítése ténylegesen mennyibe kerül, s az elkészítés költségei mellett mekkora árréssel dolgoznak, tehát mennyi haszon marad a vállalat zsebében. Ezt igyekeznek úgy elérni, hogy szoros, személyes kapcsolatot alakítanak ki olyan gyártókkal, melyek a népszerű márkákkal dolgoznak. A gyártulajdonosokkal való közvetlen, személyes kapcsolattartás növeli a gyár integritását, tehát a becsületes munkavégzést. A márka stílusa rendkívül letisztult, modern, a fiatal generációk nyitottsága jellemzi.

Már az is óriási előrelépés, ha 1-1 darabot ilyen fenntarthatóbb verzióra váltunk. Tartsuk szem előtt a globális fontosságú értékeket! Ez a jövő. 🙂

Szeretettel,

Fatima

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s