5 praktikus Pinterest inspiráció a zöldebb életért

Fotók forrása: https://hu.pinterest.com/

Kedves Olvasók!

A hétfő általában az újrakezdésé, az inspirációgyűjtésé és a hétköznapi tempóba való visszarázódásé. Szeretek már vasárnap kicsit felkészülni lélekben az új hétre és számba venni teljesítendő feladataimat, céljaimat. Az új évben megfogadtam, hogy szeretnék még környezet tudatosabban élni, s ha őszinte vagyok, ezt nem igazán segíti a szelektív kukák hiánya a társasházunkban, sem pedig a tény, hogy autóval járunk munkába a hatékonyabb időkihasználás miatt, azonban mindig vannak olyan apróságok, amelyekkel-ha “csepp a tengerben” módon is-zöldebbé tudjunk tenni létünket ezen a csodás, azonban rendkívül sok környezeti terhelésnek kitett bolygón.

Ha inspirációra van szükségem, már pötyögöm is a kulcsszavakat a Pinterest keresőjébe. A Yama Pinterest táblát ide kattintva találjátok sok recepttel és fotóval. Ebben a bejegyzésben 5 trükköt szeretnék megosztani Veletek, melyekkel könnyen hozzájárulhatunk bolygónk, környezetünk megóvásához.

#1 Eldobható helyett maradandót

Vannak olyan magától értetődő, gyakran használt tárgyak az életünkben, melyek zöld alternatíváiról teljesen megfeledkezünk, sőt mi több, eszünkbe sem jut, hogy van más választásunk. Ilyen például a műanyag (nejlon) táska helyett használt vászon bevásárlótáska, a konyhai papírtörlőt helyettesítő konyharuha, a papírszalvétát helyettesítő ruhaszalvéta, a műanyag evőeszközöket kiváltó fém kanál vagy épp villa, de jó példa a rozsdamentes acélból készült szívószál is, mely szuper megoldás az általános műanyag társával szemben.

kornytudelet1

#2 “Tényleg szükségem van rá?”

Vásárláskor kérdezzük meg magunktól, hogy valóban kell-e a megvásárolni kívánt tárgy. A szemét felhalmozódását sokszor a temérdek feleslegesen megvásárolt vagy “majd egyszer jó lesz” címmel félretett tárgyak is okozzák. Ha jobban végig gondoljuk, vásárlás előtt, hogy valóban szükségünk van-e az adott dologra, mérlegelni fogjuk az érveket, ellenérveket és tudatosabbá válunk, ami óriási előny. Jó önellenőrző kérdés még a “Tegnap is szükséged volt x dologra?”, “Akarod az adott dolog fenntartásával járó esetleges teendőket a nyakadba venni?”. Csak akkor dönts a vásárlás mellett, ha ezekre a kérdésekre igen a válasz. A minőség pedig mindig előnyt kell, hogy élvezzen a mennyiséggel szemben.

kornytudelet2

 

#3 Rend a lelke mindennek…

Fontos az átláthatóság, a rendszerezés és a rendszeretés otthon is. Érdemes üveg vagy áttetsző tárolókat használni, hogy könnyebben eligazodhassunk konyhaszekrényeink útvesztőjében. Ha látjuk, miből mennyi van, kisebb az esélye, hogy feleslegesen bevásárolunk belőle és kárba veszik például 1 kg zabpehely. Az ételtárolók azért is hasznosak, mert ha előre dolgozunk a heti menüsorral, időt és energiát is spórolunk, hiszen egyszer főzünk meg szinte mindent, s a napi adagokat csak kikapjuk a hűtőből előre kiadagolt állapotban és már mehetünk is a dolgunkra.

kornytudelet3

#4 Reggeli rituálé fenntarthatóbban

Tudtátok, hogy a a kávékészítésből vissza maradt kávéőrlemény (zacc) komposztálható? Kimondottan segíti a gombák növekedését. 🙂 A fenntartható kávékultúra megteremtése a fair trade kávé beszerzésével kezdődik. Ha pedig papír szűrő helyett újra és újra használható szűrővel dolgozunk, akkor szinte teljesen zéró szeméttel készíthetjük a reggelünk fénypontját jelentő finomságot.

kornytud4

#5 Vásárlás piacon = kevesebb zacskó/táska

Külföldön-főleg a tengerentúlon-már több olyan élelmiszer üzlet is nyílt, ahonnan magunkkal hozott tároló dobozokban, üvegekben vihetjük el az olyan élelmiszereket, mint a liszt, a száraztészták, gabonapelyhek, gyümölcsök, de sok helyen már sampont, tusfürdőt és testápolót is lehet újrahasznosított tégelyekben vagy többször használt tárolókban kimérve vásárolni. Nagyon lehangoló, hogy sok helyen nem is engedik zacskó nélkül megvenni az almát vagy a narancsot és volt olyan, hogy emiatt vissza is küldtek. Így a legoptimálisabb megoldás, ha olyan kisebb termelőktől vásárolunk, akik számára nem probléma a magunkkal vitt vászontáskába pakolni a gyümölcsöt, zöldséget. Addig pedig, míg nincsenek csomagolóanyag-mentes élelmiszerboltok, igyekezzünk inkább papír alapú csomagolóanyagokat alkalmazó márkákat és nagyobb kiszereléseket vásárolni, hogy kisebb legyen a szeméthalom körülöttünk.

kornytudelet5

A Yama termékeket, melyek 100%-ban lebomlók és komposztálhatók, megvásárolhatjátok országszerte az Auchan áruházakban, a bijó webshop-ban és hamarosan a Yama webshop-ban is. Isteni receptekért látogassatok el a Yama Kitchen csatornára Youtube-on, még több információért pedig látogassatok el Facebook oldalunkra.

Szeretettel,

Fatima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s