Hozd magad formába: Egészséges és laktató quinoa tálak

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

Először is szeretném megragadni az alkalmat, hogy csodásan szép, egészségben, boldogságban, békességben és sikerekben gazdag 2017-et kívánjak!

Így év elején mindnyájan törekszünk arra, hogy egészségesebben, átgondoltabban étkezzünk. Számomra a drasztikus diéták nem fenntarthatóak, így igyekszem inkább a szervezetembe bevitt tápanyagok minőségén javítani: kevesebb cukor, több zöldség, több gyümölcs, több nyers leveles zöldség. Ebben a bejegyzésben a szivárvány összes színében pompázó zöldséges, csirkés és garnélás quinoa tál recepteket szeretnék megosztani veletek, mielőtt azonban belevágnánk, ejtenék pár szót magáról a quinoa-ról.

Ez a nagyon érdekes növény, amit rizsparéjként is emlegetnek, Dél-Amerikából származik. Nem véletlen, hogy a “super food” jelzővel illetik, hiszen tele van ásványi anyagokkal: nagyon jó kalcium, vas, magnézium és foszfor forrás, nem beszélve tekintélyes fehérje tartalmáról. Kalóriatartalma meglehetősen alacsony, így a vércukor szintet sem dobja meg hirtelen, ami megakadályozza a farkaséhség kialakulását. Fogyasztható tejjel, joghurttal, édesen, de a klasszikus értelembe vett köretek közé is tökéletesen beillik, s mivel gluténmentes, az erre érzékeny személyek számára is ízletes alternatívát nyújt. Ha még részletesebben szeretnél olvasni erről a növényről, javaslom ezt a cikket.

Quinoa elkészítése

Mérjünk ki tetszőleges adag quinoa-t egy mérőpohárban és mossuk jól át hideg vízzel egy szűrőn keresztül. Ez nagyon fontos, mert a quinoa külsejét fedő réteg keserű, s mosás nélkül megkeserítené az ételt. Ha megmostuk a quinoa-t, dupla mennyiségű vízben főzzük kb. 15 percig, vagy amíg fel nem szívta az összes vizet. A főtt quinoa-t ezután fogyaszthatjuk sósan, édesen. Ma az én három, kedvenc kombinációmat mutatom meg nektek.

_mg_8548

#1 Quinoa padlizsános csirkével és fetás, petrezselymes salátával

Hozzávalók 

-500 g csirkemell felcsíkozva

-1 szép, nagy padlizsán apróra felkockázva

-1 tk. őrölt kurkuma

-1/2 tk. őrölt kömény

-1/2 tk. cayenne bors

-2 ek. olíva olaj

-1 gerezd fokhagyma lereszelve vagy apróra vágva

-só ízlés szerint (kb. 1 tk.)

_mg_8506

A salátához

-1/2 kígyóuborka

-koktél paradocsom negyedekre vágva

-petrezselyem apróra vágva

-4-5 kocka fetasajt

-2 tk. extra szűz olíva olaj

-1/4 citrom leve

Elkészítés

  1. Hevítsük fel az olívaolajat egy serpenyőben. Adjuk hozzá a fokhagymát, kurkumát, köményt és cayenne borsot, illetve sót. Futtassuk 1-2 percig, de vigyázzunk a hőmérsékletre, mert az égett fokhagyma keserű. _mg_8514
  2. Adjuk hozzá a csíkokra szelt csirkét és 3-4 percig hirtelen ezt is pirítsuk meg.
  3. Ezután mehet hozzá a padlizsán. Akkor jó, ha már aranybarna és megpuhult. _mg_8523
  4. Tálalás előtt dobjuk össze a salátát: keverjük össze egy tálban a paradicsomot, uborkát, petrezselymet, citromlevet és olíva olajat. _mg_8545
  5. Egy lapos vagy mély tányért béleljünk ki főtt quinoa-val. Púpozzunk rá a padlizsános csirkéből, halmozzunk mellé a friss, citromos salátából, s a legvégén morzsoljunk a tetejére kevés feta sajtot.

 

#2 Quinoa chilis-mézes sült garnélával és sült zöldségekkel

Hozzávalók

-350 g garnéla rák ( fagyasztott is teljesen megfelel, de ne felejtsd el leönteni a kiolvadt vizet róla)

-1 sárga kaliforniai paprika csíkokra vágva

-.1 piros kaliforniai paprika csíkokra vágva

-1 lila hagyma csíkokra vágva

-1 gerezd fokhagyma lereszelve vagy apróra vágva

-1/2 tk. cayenne bors

-1 tk. oregánó

-1 ek. méz

-1 gerezd citrom leve

-2 ek. olíva olaj

_mg_8502

Elkészítés

  1. Az olívaolajat hevítsd fel egy serpenyőben. Add hozzá a mézet, oregánót, cayenne borsot, sót és fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, majd add hozzá a garnélát. Ezt is jól pirítsd meg, míg szép rózsaszínné nem válnak és aranybarnára nem sülnek. Majd a rákokat egyenként emeld ki a serpenyőből és helyezd őket papírtörlőre. _mg_8528
  2. A fűszeres olajban hirtelen süsd meg a zöldségeket: a kétféle kaliforniai paprikát és lila hagymát. Ha kissé összeestek és karamellizálódtak, akkor jó. _mg_8532
  3. A főtt quinoa-t helyezd lapos vagy mély tányérra. Szépen helyezd el a rákokat a tetején, púpozz hozzá a sült zöldségekből, s a legvégén csepegtess egy kis citromlevet a sült rákok tetejére.

_mg_8540

#3 Quinoa édesburgonyával és avokádóval

Hozzávalók

-2-3 kisebb édesburgonya kockákra vágva

-1 vörös bab konzerv

-só és bors ízlés szerint

-1/2 avokádó

-1/4 citrom vagy lime leve

-2 ek. olíva olaj

Elkészítés

  1. Az olívaolajat hevítsük fel egy serpenyőben. Adjuk hozzá a felkockázott édesburgonyát, sót és borsot. Jól pirítsuk le, s süssük addig, míg megpuhul.
  2. Adjuk hozzá a konzerv babot, melynek a levét először öntsük le, arra nincs szükségünk. Jól melegítsük össze az édesburgonyával.
  3. A főtt quinoa-t ismét halmozzuk egy tálra, majd mehet rá a babos-édesburgonyás ragu. A tál tetejét pedig díszítsük egy fél avokádóval, melyet meglocsolunk egy kis citromlével.

_mg_8535

Próbáljátok ki ezeket az isteni, quinoa-s ételeket, hiszen nagyon egyszerűek, mégis ízletesek, egészségesek és változatossá teszik a hétköznapokat.

Ebben a videóban cukornádból készült tányért használtam a tálaláshoz. A Yama termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban, a bijó webáruházban és hamarosan a Yama web shopban is. Ha tetszett a videó, lájkoljátok és, iratkozzatok fel a Yama Kitchen csatornára YouTube-on.

Szeretettel,

Fatima

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s