Karácsonyi lakoma könnyen, gyorsan

Fotók: Zergi Borbála

Drága Olvasók!

Holnap már szenteste napját éljük és biztos vagyok benne, hogy legtöbbeteknél már gondosan kidolgozott karácsony esti menüsor várja, hogy elkészítsétek. A mai recept azonban tökéletes, ha még nincs ötletetek arra vonatkozóan, mi kerüljön az ünnepi asztalra. Ha kicsit únjátok a tipikus, klasszik halas, káposztás finomságokat ezekkel a köretekkel akár a megszokott recepteket is feldobhatjátok.

Nem tagadom, mi még a karácsonyfát sem szereztük be, így nagy a sietség, sürgés-forgás, de igyekszem nem rossz és frusztráló dologként megélni azt, hogy csúszásban vagyok és elfogadni, hogy a sokféle finomság, amit kitaláltam lehet, hogy csak részben fog elkészülni. Engem az zavar jobban, hogy csak négyféle sütire jut idő, nem pedig hatra. Elvetemült vagyok… 😀

Mutatom hát a szupergyors, szuperegyszerű finomságokat, ha szeretnétek egy kis időt nyerni a vacsikészítésen. 🙂 _mg_4354

Hozzávalók a fasírozotthoz

500 g darált pulykahús

1 közepes fej vöröshayma apróra vágva

35 g zsemlemorzsa

2 gerezd fokhagyma lereszelve

1 tojás

40 g  finomra reszelt parmezán sajt

1 tk só

1/4 tk bors

1 ek. olaj a kenéshez _mg_4390

Elkészítés

  1. Egy nagy tálban keverd össze a darált húst, vöröshagymát, zsemlemorzsát, fokhagymát, parmezánt, sót, borsot és tojást. Jól formázható masszát kell, hogy kapjunk.
  2. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. A húsos masszából csípj le egy darabkát és formázz belőle labdácskát. A készre gyúrt golyókat helyezd a tepsire egymástól legalább 1 cm távolságra.
  3. A tetejüket kend meg egy kevés olajjal, hogy szép fényesre és ropogósra süljenek.
  4. Helyezd a húsgolyókat 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe 15-20 percre. Ha tetejük szép, aranybarna, akkor elkészültek.

_mg_4392

Hozzávalók az édesburgonyához

4-5 db méretes édesburgonya

100 g dió durvára vágva

1 dl olvasztott vaj

2 dl juharszirup

1/2 tk só

1 púpozott tk fahéj

_mg_4396_mg_4400

Elkészítés

  1. Az édesburgonyákat szeld hasábokra vagy fel is karikázhatod őket, ahogy jobban tetszik.
  2. Egy nagy tálban keverd össze az édesburgonyát a vajjal, juharsziruppal, sóval és fahéjjal. Ügyelj rá, hogy minden kruplifalatkát jól befedjen ez az édes finomság.
  3. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral. Terítsd szét rajta a burgonyát és szórd meg a durvára vágott dióval. Kicsit keverd át, rázogasd meg, hogy a dió és elkeveredjen a vajas-szirupos finomsággal.
  4. mehet a sütőbe 180 Celsius fokon kb. 30 percig. Akkor a legfinomabb, amikor jól megbarnult. A szokásosnál leheletnyivel jobban. 🙂

 

Hozzávalók a kelbimbóhoz

1 tk vaj
100 g kockára vágott bacon
100 g szárított vörösáfonya
1 ek juharszirup
500 g kelbimbó
Só és kevés bors ízlés szerint mehet rá, de  bacon már amúgy is sós, így ezzel légy óvatos!_mg_4422
Elkészítés
1. Egy serpenyőben közepes hőfokon olvaszd meg a vajat.
2. Add hozzá a kockára vágott bacont. Pirítsd addig, míg jól kisül a zsírja és elkzed kissé barnulni.
3. Add hozzá a szárított vörösáfonyát. Ez jól megszívja agát a zsiradékkal és isteni puha, omlós lesz.
4. Mehet hozzá a kelbimbó és a juharszirup. Ha fagyasztott kelbimbót tudsz csak beszerzni az sem baj, hiszen ez is szépen le fog piruni csak kicsit több időbe telik. Ha már átmelegedett, állítsuk magasabbra  a hőt, hogy minden karamelizálódjon.
 5. Ha szeretnéd, sózd, borsozd ízlés szerint. _mg_4419_mg_4428
Remélem, elkészítitek majd ezeket a finomságokat, akár együtt, akár külön-külön, hiszen csodásan variálható mindkét köret bármilyen másik hússal vagy akár hallal is.
Ne feledjétek, hogy a YAMA termékeket megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban, a bijó webshop-ban és hamarosan a YAMA web shop-ban is. Kövessetek minket Facebook-on és iratkozzatok fel a Yama Kitchen csatornára Youtube-on.
Csodás ünnepeket, békés, boldogságos karácsonyt kívánok Nektek és családotoknak! 🙂
Szeretettel,
Fatima
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s