Ünnepi mézeskalács torta

Fotók: Zergi Borbála

Szép hétfőt drága Olvasók!

Gondolom már menthetetlenül karácsonyi hangulatban vagytok. 🙂 Ha esetleg mégsem, akkor ez a mézeskalács-fűszeres süti recept biztosan segít abban, hogy kedvet kapjatok a karácsonyi készülődéshez, hiszen már nagyon közel jár a szenteste.

A mézeskalács fűszer számomra az ünnepi sütés elmaradhatatlan kelléke-nem csak a klasszikus mézeskalács elkészítésekor-hiszen lenyűgözően sokszínű és télies ízvilágot ad a sütiknek. Édes, ugyanakkor pikáns, domináns, de mégis kifinomult keverék. Számomra a tökéletes karácsonyi desszert puha, krémes és ropogós egyszerre, s természetesen mézeskalács ízű. Ez a süti e három tulajdonság egyesítője. 🙂

Mindemellett nagyon egyszerű elkészíteni. Nem túl kockázatos sütemény, hiszen mindössze két keverőtál és egy fa keverőalkalmatosság vagy spatula elegendő hozzá. Tudom, milyen hektikus tud lenni a karácsony előtti pár nap, így ez a recept tökéletes megoldás, ha éppen idő szűkében vagyunk. 😉 _mg_4468

Hozzávalók-A tésztához

115 g szobahőmérsékletű vaj
130 g kristálycukor
1/2 tk. vanília kivonat
1 tojás
230 g almaszósz
200 g fehér liszt
1 tk szódabikarbóna és 1 tk. sütőpor
1 tk só
2 tk őrölt gyömbér
2 tk őrölt fahéj
1 tk szegfűszeg
1/2 tk szerecsendió és 1/2 őrölt koriander
100 g aprított dió

A fűszerkeveréket “mézes sütemény” fűszerkeverék néven megtaláljátok a boltokban, így nem kell méricskélni. Ha a kész keveréket használjátok, 3 teáskanálnyi mehet a liszthez. 🙂

A krémhez

200 g  szobahőmérsékletű krémsajt
1 tk vanília kivonat
180 g porcukor

Elkészítés

  1. Egy tálban keverd össze a lisztet, fűszereket, sót és szódabikarbónát. _mg_4460
  2. Egy másik tálban keverd össze a cukrot és puha vajat, amíg kicsit kifehéredik és puha nem lesz.
  3. A vajas keverékhez add hozzá az almaszószt és tojást. Keverd jól össze, míg minden szépen elvegyül.
  4. A nedves hozzávalókhoz kisebb adagonként keverd hozzá a lisztes, száraz keveréket. Keverd addig, míg egynemű nem lesz.
  5. A tésztát öntsd kivajazott és lisztezett tortaformába vagy YAMA papír sütőformába és süsd kb. 35 percig  vagy amíg a teteje szép barnára nem sül. A belsejét mindig ellenőrizd tűpróbával!  _mg_4482
  6. A krém elkészítéséhez használj egy álló- vagy kézimixert. A szobahőmérsékletű krémsajthoz lassan add hozzá a porcukrot és a vanília kivonatot. Addig adagold a cukrot, míg el nem éred a neked tetsző krémsűrűséget. _mg_4487
  7.  Mielőtt rákennéd a krémet a torta tetejére, várd meg míg teljesen kihűl, majd mázold be a finomság tetejét olyan vastagon, amilyen vastagon csak szeretnéd. Nem kell tökéletesnek lennie, minél rusztikusabb, annál jobb! 🙂 A tetejét szórd meg a durvára vágott dióbéllel és már készen is vagyunk. _mg_4504

 

Remélem tetszett ez a recept. Ha igen, kérlek osszátok meg családotokkal, barátaitokkal és iratkozzatok fel a Yama Kitchen csatornára Youtube-on. A YAMA sütőformák megvásárolhatóak országszerte az  Auchan áruházakban és hamarosan a  YAMA web shop -ban is. Nagyon jó készülődést kívánok mindenkinek! 🙂

_mg_4517

Szeretettel,

Fatima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s