Keleti sárga lencse leves

Fotók: Zergi Borbála

Drága Olvasók!

Üdvözöljük a Decembert illő módon egy újabb, isteni leves recepttel. Ennek a lencselevesnek az elkészítését közel-keleti ízek iránti szeretetem inspirálta. Ez lehet, hogy azért is alakult így, mert már nagyon fiatalon megismerkedhettem ezekkel az ízekkel, elsősorban Jordániához fűződő családi kötődésem révén, és hogy őszinte legyek…egyszerűen imádom a fűszerek színét, illatát, mozgalmasságát, sőt ha nem számoljuk a mézes-édes finomságokat, a közel-keleti konyhaművészet rendkívül egészséges hozzávalókból merít ihletet és alkot fenomenálisan finom ételeket.

Ez a laktató krémleves finom, csupán pár összetevő kell hozzá és viszonylag pénztárcabarát is. A lencse rendkívül jó alternatíva, ha nem szeretnénk klasszikus értelembe vett szénhidrátot enni (kenyeret, tésztát stb.), hisz keményítő tartalma miatt rendkívül laktató, de a vércukorszintet mégsem zavarja meg annyira.

Hozzávalók:

-250 g száraz sárga lencse

-3 ek. sárga olíva olaj

-1 hagyma

-2 gerezd fokhagyma

-1 ek garam masala fűszerkeverék

-1 tk. őrölt kurkuma

-só ízlés szerint

-extra szűz olíva olaj a tetjére

-citromlé

_mg_4283

Elkésztés:

Áztasd be a lencsét éjszakára.

Aprítsd fel a hagymát. A lencsét hideg vízzel öblítsd le, majd öntsd fel annyi vízzel egy tálban, ami éppen ellepi._mg_4290

Közepesen magas hőmérsékleten futtasd meg az apróra vágott vöröshagymát. Párold addig, míg megpuhul és enyhén barnás színe nem lesz. Add hozzá a kurkumát és a garam masala fűszerkeveréket. Keverd át egy percig, vigyázz arra, nehogy megégjenek a fűszerek, inkább vedd lejjebb a hőt, ha szükséges.

_mg_4301

Öntsd a lábosba a srága lencsét annyi vízzel, amennyi éppen ellepi (maradhat rajta az a víz amelyben ázott) és főzd kb. 45 percig vagy amíg puhára nem fől.

Ha már megpuhult a lencse és szinte szétesik, vedd le a lábost a hőről és egy kézi botmixerrel pürésítsd össze a levest. _mg_4312

Meglátod, milyen gyorsan magába szívja a nedvességet ez a hüvelyes, így ha nem szeretnél humusz-szerű textúrát kapni, adj hozzá apránként vizet vagy szöldség alaplevet, amíg el nem éred a kívánt sűrűséget.

Ezen a ponton mehet bele a frissen reszelt fokhagyma. Ezt jól keverd el. Tálald frissen facsart citromlével, az elmaradhatatlan extra szűz olíva olajjal és őrölt, tarkaborssal!

Remélem kipróbáljátok ezt a receptet, hiszen nem csak a téli estékre-napokra, de akár az ünnepi menü részeként is elkészíthetitek! Ha tetszett a recept, iratkozzattok fel YouTube csatornánkra, hogy értesüljetek a legújabb finomságokról. Kövesettek minket Facebook-on a legfontosabb Yama-hírekért, termékekért és még több inspirációért. A Yama Kitchen termékeket megvásárolhatjátok országszerte az Auchan áruházakban, több bio boltban az ország területén és hamarosan a Yama webshop-ban is. 🙂

Szeretettel,

Fatima

Leave a comment