Banánkenyér csokival és aszalt vörösáfonyával

Fotók: Zergi Bori

Kedves Olvasók,

Eljött a december, így ezt a receptet amolyan ősz záró szellemben osztom meg veletek . Az elmúlt három hónapban annyi fahéjat használtam különböző ételekben, hogy azt leírni is sok volna. Azonban eztán is használni fogom ezt az édeskés, aranybarna fűszert, de mostantól már leginkább karácsonyvárós, ünnepi receptek elkészítéséhez. Intsünk hát búcsút ennek a csodás, napsütéses, színes évszaknak az idei évre ezzel a különlegesen finom és gazdag sütivel. 🙂

Megjegyzés: Ez a recept két sütőforma megtöltéséhez elég. Ha nem szeretnél két adagot készíteni, felezd el az arányokat. Én azonban imádok elajándékozni egy-egy csodásra sült adagot vagy áthívni a családomat, barátaimat, hogy együtt fogyasszuk el ezt a finomságot (így hát érthető módon közel sem elég egy adag).

_mg_9636

Hozzávalók 

460 g finomliszt

300 g fehér kristálycukor

2 tk sütőpor

1/2 tk szódabikarbóna

1/2 tk só

2 tk őrölt fahéj

4 tojás

250 g olvasztott vaj

6 banán (legjobb, ha nagyon érettet választunk, ekkor már megjelennek rajta azok a bizonyos barna foltok)

2 tk vanília kivonat

200 g szárított / aszalt vörösáfonya

200 g jó minőségű tejcsokoládé

Elkészítés

  1. Egy közepes méretű keverőtálban törd össze a banánokat egy villa vagy krumplinyomó segítségével. Akkor jó, ha pürészerű, de még vannak benne kisebb darabkák.
  2. Az összetört banánhoz add hozzá az olvasztott vajat, tojás és vanília kivonatot. Keverd addig, míg minden szépen elvegyül. Tedd félre. _mg_9641
  3. Egy nagy keverőtálban keverd össze a lisztet, cukrot, sót és szódabikarbónát.
  4. A lisztes keverékhez add hozzá a kockákra tört csokit és aszalt vörösáfonyát. Jól keverd el, hogy befedjen mindent a liszt, így az összetevők egyenletesen oszlanak majd el a tésztában.  _mg_9647
  5.  Ezután öntsd a folyékony hozzávalókat a szárazhoz. Keverd addig, míg a liszt teljesen elvegyül. Ne keverd túl sokáig, mert akkor gumis tésztaszörnyet kapunk és az nem finom. 😀 _mg_9665
  6. Öntsd a tésztát sütőformákba. Helyezd őket 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe és süsd őket kb. 1 órán keresztül vagy addig, amíg tűpróba alapján teljesen megsült a közepe (egy fogpiszkálóra nem ragad tészta már) és a teteje pedig szép, aranybarnára sült. _mg_9674
  7. A sütőből kivéve hagyd hűlni a sütit, így biztosan könnyen kijön majd a formából. Mindig vágd körbe egy vajazó késsel a forma oldalát, hogy még szebben leváljon a tészta a forma faláról. Ha pedig nem papír sütőformát használsz, ne felejtsd kivajazni-lisztezni azt. _mg_9785

P.S.: A kenyér frissen a legjobb, de akár három nap után is isteni: prítsd kenyérpirítóban 1-2 percig, a tetejét pedig vajazd meg. Hmmmm. 🙂 _mg_9765

Remélem tetszett ez a recept és ki fogjátok próbálni. 🙂 Kövesetek minket Facebook oldalunkon, és iratkozzatok fel YouTube csatornánkra nehogy lemaradjatok a legújabb receptekről. A Yama sütőformákat megvásárolhatjátok országszerte az Auchan áruházakban, több bioboltban az ország területén és hamarosan  yama.hu web shop-ban is.

Hamarosan jön az új recept! 🙂

Szeretettel,

Fatima

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s