Tányéron az Ősz: Kecskesajtos, Körtés Saláta

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

Ősszel valahogy mindig sikerül több kreativitással ténykednem a konyhában. Ez a saláta is így születhetett meg (na meg azért, mert egy délután nem tudtam eldönteni, sósat vagy édeset szeretnék-e enni, így inkább mindkét ízt belekomponáltam 🙂 ).  Imádom a párolt, mézes gyümölcsöket sajttal összehozni. Ha frissen sikerül nekilátni az evésnek, akkor az ízkavalkád mellett a meleg és hideg kontrasztja is izgalmassá teszi az adott kreációt. A párolt, mézes gyümölcsök szaftos, szinte karameles állaga csodás harmóniát alkot a kecskesajt hűvös, krémes lágyságával. A roppanós, csoda-zöld salátalevélkék pedig csak fokozzák a már amúgy is isteni ízélményt. Ezt a salátát a füstölt lazac teszi igazán pikánssá. Mivel ez is rendkívül sós, a körte és a méz édessége méginkább előtérbe kerül. Alapvetően nem rajongok a nyers halért, de a füstölt lazac valahogy mindig levesz a lábamról, így nem tudtam kihagyni a sorból, s hát kár is lett volna. Remélem kipróbáljátok ezt a reeceptet! Ezúttal csak a hozzávalók nevét sorolom fel, hiszen nagyon szabadon dönthetünk az összetevők mennyiségéről. Ha valaki jobban szereti a kecskesajtot, lehet ebből többet használni, ez vonatkozik a lazacra és a mézes körtére is. A listáért olvass tovább!

_mg_9737

Hozzávalók:

-Neked tetsző salátakeverék (videóban zacskó)

-Koktélparadicsom

-Körte (én 4-et használtam)

-Kecskesajt

_mg_9693

-Méz (videoban kb. 1,5 dl)

-só ízlés szerint

-Füstölt lazac (videoban kb. 200 g)

_mg_9700

-1 ek. vaj.

-4 ek. olíva olaj

-1 ek. balzsamecet

_mg_9717

Elkészítés

  1. A körtét vágd kockákra. Én sosem pucolom meg, a héja is megpuhul, valamint finom is.
  2. Egy serpenyőben közepes hőfokon melegíts vajat és add hozzá a mézet. Ha felhevült (de nem tűzforró!) add hozzá a kockákra vágott körtét és pirítsd le, párold addig, amíg megpuhulni, a külsejük pedig aranybarnára nem sül. Ha kész, tedd félre. Míg összerakjuk a salátát kellemesen langyos lesz. _mg_9714
  3. A salátakeveréket helyezd egy tálra. Locsold meg olíva olajjal, balzsamecettel és tedd rá a koktélparadicsomot._mg_9689
  4. Mehet rá a morzsolt kecskesajt és felcsíkozott füstöltlazac majd pedig a mézes körte._mg_9733

A videóban használt pálmalevél tálat megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban és hamarosan a Yama webshopban is.

Szeretettel,

Fatima

_mg_9705

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s