Őszi, szilvás kelt batyu

Fotók: Zergi Borbála

Kedves Olvasók!

Az előző bejegyzésben már írtam arról, mennyire inspirálónak és páratlanul szépnek találom az őszt. Nem csoda hát, hogy a Yama Kitchen csatornán található receptek hozzávalói között újra és újra feltűnik a fahéj. Ezt a sokszínű fűszert többnyire sütemények ízesítésére használjuk s vannak olyan gyümölcsös finomságok, melyek ezzel az édeskés-a levelek barnaságát idéző-hozzávalóval válhatnak csak teljessé. Ilyen számomra a szilvás batyu is, melynek különlegessége, hogy kelt tésztából készül, így kísértetiesen hasonlít a gyerekkorunkból jól ismert szilvás buktára, annál azonban könnyedebb tésztáról van szó, mely lekvár helyett friss gyümölccsel van megtöltve._mg_0075

Amikor fiatalabb koromban még nem tevékenykedtem ilyen aktívan a konyhában, a kelt tészta készítés mindig valami túlmisztifikált, csak nagymamik által kivitelezhető feladatnak tűnt (mert a mamáknak varázskezük van 🙂 ). Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer sikerül olyan receptet találnom, ami végre beválik és finom is. Amikor végre megértettem, hogy a titok nyitja az élesztőben található, már nem féltem nekiállni a munkának. Három nagyon fontos tényezőt kell figyelembe vennünk annak érdekében, hogy csodaszép, habos, felfutott élesztőt kapjunk: megfelelő hőmérséklet, aktiválószer és maga az élesztő. A mi feladatunk, hogy megteremtsük az ideális környezetet azzal, hogy meglangyosítjuk a vizet (megfelelő hőmérséklet), melybe cukrot (aktiválószer) adunk, hogy az beindítsa az élesztőgombák működését. Fontos: ha a víz túl meleg, a gombák elpusztulnak. Ha túl hideg, nem tudnak aktiválódni, így igyekezzünk a víz hőmérsékletét kb. 35 fokon tartani, valamint mindig ellenőrizzük le az élesztő szavatosságát!

Beleharapni egy pihe-puha, gyümölcsös batyuba, felbecsülhetetlen. Mindezt a saját kezünkkel elkészíteni még ennél is jobb érzés. Ha kedvet kaptál a sütéshez, irány a konyha, s olvass tovább a receptért! 🙂

 

Hozzávalók a tésztához

1 csomag szárított élesztő
1 dl teljes tej
32 g kristálycukor
1 dl langyos víz
¼ tk. vanília kivonat
1 tojás
1 tk. só
57 g sózatlan vaj
515 g búza finomliszt

1 tojás és 1/2 dl tej a batyuk tetejének megkenéséhez

_mg_9865

Hozzávalók a töltelékhez

100 g vaj

1 kg szilva (mag nélkül)

200 g barna cukor

2 tk fahéj

_mg_9914

Elkészítés

  1. A langyos vízhez öntsük hozzá a cukrot és a szárított élesztőt. Keverjük össze, majd hagyjuk felfutni kb. 5 percig._mg_9886
  2. Egy tálban keverjük össze a langyos tejet, olvasztott vajat és szoba hőmérsékletű tojást.
  3. Ha a hozzávalók elvegyültek, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, vanília kivonatot, sót és a liszt kb. felét. Ha elektromos géppel dolgozunk, keverjük az egészet lassú fokozaton addig, míg a liszt el nem vegyül a hozzávalókban. Ha kell, állítsuk meg a keverést, hogy az edény oldalára tapadt lisztet is beledolgozzuk._mg_9890
  4. Adjuk hozzá fokozatosan a maradék lisztet, még mindig lassú fokozaton történő keverés mellett._mg_9899
  5. Ha a tésztánk már darabos, s az összes lisztet eldolgoztuk, magas fokozaton keverjük kb. 5-7 percig. Ha közben túl száraznak vagy túl folyékonynak tűnik a tészta nyugodtan adjunk hozzá még tejet vagy lisztet, amennyit felvesz.
  6. Ha a tésztánk összeállt és könnyen elválik az edény falától, egy olajjal kikent tálban kelesszük 2 órán keresztül, meleg helyen._mg_9908_mg_9909
  7. Amíg kel a tészta, készítsük el a tölteléket: a szilvákat mossuk meg és vágjuk fel kis kockákra. A barna cukrot keverjük el az őrölt fahéjjal, s a keveréket öntsük a felkockázott szilvára. Keverjük az egészet alaposan össze. Tegyük félre._mg_9920_mg_9932
  8. A megkelt tésztát borítsuk egy belisztezett deszkára és nyomkodjuk ki belőle a levegőt, majd újra formázzunk belőle bucit._mg_9956
  9. Ha átdolgoztuk, csípjünk le egy darabkát a tésztából. Nyújtsuk ki kb. fél ujjnyi vastagra egy sodrófa segítségével._mg_9959
  10. A kinyújtott tésztát kenjük meg a szoba hőmérsékletű vajjal, kanalazzunk rá egy evőkanálnyi fahéjas-szilvás keveréket, s mint ahogy egy burrito esetében tennénk- hajtsuk fel a két szélső oldalt, majd fogjuk össze az alsó és felső tészta csücsökkel is. A vaj segít a “ragasztásban”. 🙂_mg_9969
  11. A kész bucikat helyezzük muffin kapszlikba, kenjük meg tetejüket tojás és tej keverékével, majd süssük őket 180 Celsius fokon kb. 20 percig vagy amíg a tetejük aranybarna nem lesz._mg_9982_mg_0028

Ha tetszett ez a recept, iratkozz fel a YouTube csatornára és lájkold facebook oldalunkat!

A videóban használt kapszlikat megvásárolhatjátok az Auchan áruházakban és hamarosan a YAMA webshopban is.

Szeretettel,

Fatima

_mg_0066

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s