Fahéjas, csilis sütőtök krémleves a hűvös, őszi napokra

Fotók: Zergi Borbála 

Kedves Olvasók!

Azt szoktam mondani, hogy “minden évszak áldás”. Szerintem ez nagyon igaz, hiszen olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy itt Magyarországon a természet folyamatos megújulásának, csodálatos körforgásának lehetünk tanúi legyen szó akár téli fagyról, tavaszi újjáéledésről, nyári virágözönről vagy őszi levélhullásról. Az ősz valahogy mindig nagy kontrasztot képez a nyár könnyedségével szemben, hiszen sötétebb, hűvösebb és ködösebb az idő, ez azonban páratlanul szép, fáradt, aranysárga napsütéssel és pompázatos színkavalkáddal párosul. Az eső is hangulatosabb ilyenkor, s elővehetjük a mintás gumicsizmákat, kötött pulóvereket, s persze kockás takaróba gubózva figyelhetjük hogy alszik el odakint minden. Annak ellenére, hogy minden évben újra és újra szerelembe esek ezzel a varázslatos folyamattal, nem igazán kedvelem a hideget vagy fogalmazzunk inkább úgy: nem szeretek fázni. Éppen ezért őszi-téli mindennapjaim részét képezi a leveskészítés, hiszen mi sem kellemesebb, mint egy tál gőzölgő zöldségcsoda társaságában megnyugodni és bentről bámulni a lelkesen kopogó esőcseppeket és rejtélyesen lebegő ködöt.

A kedvenc őszi levesem, amely tökéletesen illik a fent leírt napokra kétség kívül a sütőtök krémleves. Ennek talán az is az oka, hogy ez a tökféle valami elképesztően élénk színnel van megáldva és szinte ehető napsütésként funkcionál. Érdekes módon a klasszikus, sült verzióért nem rajongok, ezt a leves receptet azonban minden nap képes lennék merőkanálszám fogyasztani. Ha szeretnétek elkészíteni ezt a csodát, olvassatok tovább!

Hozzávalók: 

-1 közepes méretű sütőtök meghámozva, felkockázva (magos közepét kaparjuk ki)

-2 szál sárgarépa

-2 nagyobb vagy 3 kisebb krumpli

-1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

-100 g bacon szalonna

-15 g vaj

-2 tk. fahéj

-1/2 tk. szerecsendió

-2 tk. só

-1/2 tk. cayenne bors

-1 tk. friss gyömbér lereszelve

-5-7 dl víz

_mg_0078

Elkészítés: 

-A zöldségeket mossuk és hámozzuk meg, majd kockázzuk fel.

_mg_0024

-A bacont magas hőfokon pirítsuk meg, hogy kisüljön belőle a zsír, s a pirosra sült bacon darabkákat egy szűrő segítségével emeljük ki a lábosból és tegyük félre.

_mg_0082

_mg_0083

-A bacon zsírjához adjuk hozzá a vajat, majd az apróra vágott hagymát és pároljuk üvegesre.

-Ha a hagyma már “üveges”, adjuk hozzá a zöldségeket: a sütőtököt, répát és krumplit. Keverjük át, majd magas hőfokon pirítsuk.

-Kb. 2-3 perc után mehetnek bele a fűszerek: a fahéj, szerecsendió, só és cayenne bors.Pirítsuk az egészet további 4-5 percig.

-Amikor már szép barnára pirultak a zöldségek, öntsük fel az edényt annyi vízzel, amennyi éppen ellepi a zöldségeket. (Inkább kicsit kevesebb legyen a sűrű, pürés állagért) és hagyjuk közepes lángon rotyogni fedő alatt kb. 15-20 percig.

-Ha a zöldségek megpuhultak, tűzről levéve turmixoljuk össze az egészet egy botmixer segítségével.

_mg_0087

-Végül reszeljük bele a friss gyömbért és már tálalhatjuk is. Díszítsük tökmagolajjal és bacon chipsszel a tetejét.

_mg_0094

A tálaláshoz 100%-ban lebomló és komposztálható YAMA tálkát és kanalat használtam, amelyeket már megvásárolhattok az Auchan áruházakban, több bioboltban országszerte, valamint hamarosan a YAMA webáruházban is. _mg_0089

Ha ízlett a recept, iratkozz fel a Yama Kitchen csatornára YouTube-on, és lájkold facebook oldalunkat! 🙂

Hamarosan újra jelentkezem!

Szeretettel,

 

Fatima

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s